مهمترین منبع دریافت سدیم، نمک است، ولی بهطور طبیعی در بعضی از مواد غذایی مثل گوشتها و سبزیها نیز موجود است. غذاهای آماده و کنسرو شده، مقدار زیادی نمک دارند. ازاینرو به افراد دچار فشارخون بالا توصیه میشود، مواد غذایی کنسرو شده را مصرف نکنند.
همه بهخوبی نمک را میشناسیم و آن را برای طعم غذاهایمان به کار میبریم. ولی آیا نمک فایدهای هم برای بدن دارد؟ ضرر چه طور؟ در این مطلب در مورد نقش سدیم در بدن و خواص آن صحبت خواهیم کرد.
به گزارش مجله دلتا؛ سدیم یک ماده ضروری و مهمترین الکترولیت موجود برای بدن است. الکترولیتها عناصری هستند که در بدن وظیفه تنظیم غلظت آب بدن و بسیاری از اعمال دیگر را بر عهده دارند. سدیم بیشتر در مایعی که اطراف سلولهای بدن را فراگرفته، موجود است.
با مصرف نمک که از دو جزء کلر و سدیم تشکیلشده است، سدیم وارد بدن شده و بهراحتی از طریق دستگاه گوارش جذب میشود. اغلب سدیم مصرفشده (95 درصد) بیشتر از نیاز بدن است که از طریق کلیهها دفع میشود. در صورتیکه با مصرف زیاد نمک میزان سدیم در بدن بالا برود، بخش مربوط به تشنگی در مغز تحریکشده، فرمان تشنگی را صادر میکند. در این صورت فرد احساس نیاز به آب پیدا کرده و با مصرف آب غلظت سدیم بدن کم میشود.
روزانه 200 میلیگرم سدیم، حداقل نیاز یک فرد بالغ را برآورده میکند. معمولاً افراد خیلی بیشتر از این میزان و بهطور متوسط 7 تا 11 گرم در روز، نمک مصرف و از این طریق روزانه 4 گرم سدیم دریافت میکنند.
مهمترین منبع دریافت سدیم، نمک است، ولی بهطور طبیعی در بعضی از مواد غذایی مثل گوشتها و سبزیها نیز موجود است. غذاهای آماده و کنسرو شده، مقدار زیادی نمک دارند. ازاینرو به افراد دچار فشارخون بالا توصیه میشود، مواد غذایی کنسرو شده را مصرف نکنند.
با افزایش مصرف سدیم؛ فشارخون بالا رفته، خطر بیماریهای قلبی-عروقی، سکته و آسیبهای قلبی به وجود می آید. برای کاهش احتمال بروز این عوارض به افراد توصیه میشود مواد حاوی پتاسیم، کلسیم و منیزیم بیشتر مصرف کنند.
در مواردی چون استفراغ پیاپی، اسهال و یا تعریق بیشازحد، دفع سدیم افزایشیافته درنتیجه نیاز به مصرف سدیم نیز بیشتر میشود.
توجه داشته باشید که مصرف زیاد و طولانیمدت سدیم، موجب تجمع آن در بدن شده و در سنین بالا، فرد را در معرض بیماری فشارخون قرار خواهد داد.