تاثیر بی‌خوابی در افسردگی!

بی‌خوابی و افسردگی ارتباط مستقیمی با یکدیگر دارند.

تاثیر بی خوابی در افسردگی

بی‌خوابی و افسردگی دو اختلالی هستند که با یکدیگر رابطه علت و معلولی دارند و برای افراد مشکلات متعددی ایجاد می‌کنند. مشکلات خواب در زندگی فرد مبتلا به افسردگی، تاثیرات مخرب و زجرآوری دارد. در این نوشتار از مجله دلتا در مورد تاثیر بی‌خوابی در افسردگی با ما همراه باشید.

علل بی‌خوابی و ارتباط آن با افسردگی

مشکلات مربوط به خواب با توجه به مشغله‌های ذهنی افراد، امر شایعی به نظر می‌رسد و علل گوناگونی را در بر می‌گیرد که برخی از آن‌ها شامل افسردگی، استرس و بیماری‌های جسمی مانند تکرر ادرار است. در این میان، نقش افسردگی بسیار بیشتر از عوامل دیگر است.

تاثیر بی خوابی در افسردگی

افسردگی چگونه بر خواب افراد تأثیر می‌گذارد؟

در واقع، افسردگی انواع مشکلات بی‌خوابی را می‌تواند برای فرد ایجاد کند، اما بطور کلی باعث کم شدن حد طبیعی خواب می‌شود. تاثیر بی‌خوابی در افسردگی و عوارض ناشی از آن شامل موارد زیر است:

  • در زمان خوابیدن، آنقدر فکر شما را آشفته می‌کند که تا چند ساعت در رختخواب در حال کلنجار رفتن با خود و افکار خود هستید.
  • نیمه‌های شب مکرر بیدار می‌شوید و دوباره برای خوابیدن تلاش می‌کنید.
  • صبح پیش از آن که خوابتان کامل شود از خواب بیدار می‌شوید و در به خواب رفتن دوباره مشکل ایجاد می‌شود.
  • حتی اگر ساعات خواب خود را تنظیم کنید و بتوانید به ساعات استاندارد و خواب طبیعی دست پیدا کنید، بعد از بیدار شدن، نوعی رخوت سنگین و بی‌حالی در شما باقی می‌ماند که در باقی روز احساس خستگی می‌کنید.

در برخی موارد که افسردگی حادتر می‌شود، خواب بیش از حد پیش می‌آید. به اصطلاح، دیگر در رختخواب نمی‌خوابید، بلکه بیهوش می‌شوید. این مشکل می‌تواند به وضعیتی برسد که فرد تمام طول روز یا بیشتر آن را در رختخوابش بگذارند. جالب اینجاست که هرچه بیشتر می‌خوابید، بیشتر خسته می‌شوید و افسردگی شدت پیدا می‌کند.

پیشنهاد مطالعه: مطلب پرخوری عصبی را کنترل کنید! را در مجله دلتا بخوانید.

همچنین بخوانید:

ظروف پلاستیکی تهدیدی برای زندگی ما!

عوارض نخوابیدن در شب

۶ حقیقت عجیب درباره فضا!

 

با مجله دانستنی دلتا همراه باشید

ظروف پلاستیکی تهدیدی برای زندگی ما!

ظروف پلاستیکی مضرات فراوانی دارند. بهترین جایگزین برای این ظروف، ظروف گیاهی، چینی و شیشه‌ای است. ماده موجود در ظروف پلاستیکی اثرات مختلفی بر جسم، ذهن و رفتار ما دارد.

مضرات ظروف پلاستیکی

ظروف و کیسه‌های پلاستیکی خطرناک هستند. این جمله را بارها شنیده‌ایم، اما همچنان از این ظروف و کیسه‌ها استفاده می‌کنیم، بدون اینکه به مشکلاتی که ممکن است برایمان پیش بیاید، توجه کنیم‎.‎ تبلیغات زیادی برای حذف پلاستیک از زندگی روزمره انجام می‌شود، اما به نظر می‌رسد چندان موثر نبوده است. در ایران هم مردم به این ظروف عادت کرده‌اند. شاید قبلاً استفاده از آن‌ها محدود به نذری‌ها بود اما امروز پایشان به میهمانی‌های خانوادگی هم باز شده است. امروزه  پذیرایی در ظروف یکبار مصرف انجام می‌شود که زحمت شستن و تمیز کردن صاحبخانه کم شود.‎ برای کسب اطلاع بیشتر در این نوشتار از  مجله دلتا با مضرات ظروف پلاستیکی با ما همراه باشید.

ظروف پلاستیکی و خطرات استفاده از آن ها

چیزی که استفاده از ظروف پلاستیکی را خطرناک می‌کند، ماده �بیسفنول آ� است. این ماده با مصرف مواد غذایی در ظروف پلاستیکی وارد بدن می‌شود و البته در بدن باقی می‌ماند. این ماده جزء ساختار چندین پلیمر و افزودنی پلیمری مهم است و در بطری‌های پلاستیکی، وسایل ورزشی، ابزار پزشکی و دندانپزشکی و… به کار می‌رود.

این ماده اثرات مختلفی بر جسم، ذهن و حتی رفتار انسان‌ها دارد. بیسفنول آ حتی در مقادیر کم باعث بروز بیش فعالی، افزایش خشونت، تغییر در پاسخ به محرکات دردناک و ترسناک، اختلال یادگیری، تغییر در رفتارهای جنسی، کاهش رفتارهای مادرانه و افزایش احتمال اعتیاد می‌شود. این ظروف توانایی تحمل دمای بالاتر از ۶۵ درجه را ندارند.

جایگزین‌های مناسب ظروف  پلاستیکی

بهترین جایگزین برای ظروف پلاستیکی استفاده از انواع ظروف گیاهی، مقوایی و اسفنجی است. هرچند تعدادی از متخصصان معتقدند، ظروف گیاهی هم مضراتی دارند و چندان مناسب نیستند اما به هر حال اثرات منفی کمتری به نسبت همتایان پلاستیکی‌‌شان دارند.

پیشنهاد مطالعه: مطلب چرا بد‎ن‌مان در تماس با بعضی وسایل جرقه می‌زند؟ ر ا در مجله دلتا بخوانید.

 

با مجله دانستنی دلتا همراه باشید

چرا بد‎ن‌مان در تماس با بعضی وسایل جرقه می‌زند؟

وقتی به چیزی دست می‌زنیم، امکان دارد جرقه بزند؛ که مثل برق گرفتگی اتفاق می‌افتد. این سوال در ذهن ما به وجود می‌آید که چه چیزی باعث ایجاد این اتفاق می‌شود؟

علت جرقه زدن بدن

حتما برای‎‌تان زیاد اتفاق افتاده‌ است که خواسته‌اید به وسیله‌‎ای دست بزنید، یا چیزی را از دست کسی بگیرید؛ اما ناگهان احساس کنید دست‎‌تان جرقه زده است و شوکه شده‌‎اید. به‌ نظر شما علتش چیست؟ چرا بدون اینکه کار خاصی کرده‌ باشید، بدن‌‎تان الکتریسیته تولید می‌‎کند؟ علت جرقه زدن بدن را در این نوشتار از مجله دلتا بخوانید.

علت جرقه زدن بدن

جالب است بدانید جرقه زدن بدن بیشتر در فصل‌های سرد اتفاق می‌‏افتد. می‏‌دانید چرا؟ چون در زمستان رطوبت کم می‎‌شود و هوا سرد و خشک است (غیر از زمانی‌که باران و برف می‌بارد). آب یا همان رطوبت، به‌ دلیل داشتن رسانایی، می‎‌تواند قبل از زیاد شدن الکتریسیته آن را از راه‌‎های دیگر عبور دهد. از طرف دیگر در فصل‌‏های سرد، دمای محیط داخل خانه با دمای بیرون اختلاف زیادی پیدا می‌‏کند و همین قضیه باعث احساس جرقه در لباس یا اشیا می‌‏شود.

پوشیدن لباس‌‏های پشمی و چرمی و پارچه‏‌هایی که در آن‌ها پلاستیک به ‌کار رفته ‌است، باعث می‏‌شود بدن شما موقع تماس با سطح آن‌ها جرقه بزند؛ در واقع چون مقدار بارهای الکتریکی در اجسام مختلف با هم فرق دارد، از یک جسم به جسم دیگر جریان پیدا می‌‏کند. به این اتفاق تخلیه الکتریکی می‌‏گویند و چیزی که ما از آن احساس می‏‌کنیم یک شوک کوچک است که به‌ صورت جرقه زدن تجربه‌‎ می‌شود. این الکتریسیته، خاصیتی است که به‌دلیل جابه‌‎جا شدن ذراتی به‌‎اسم الکترون ایجاد می‌شود که در تمام مواد وجود دارد و ارتباطی به بدن ما ندارد. پس اگر بدن‌تان جرقه می‌‎زند، اصلا نگران نباشید!

پیشنهاد مطالعه: «آیا فرازمینی ها واقعا وجود دارند؟» را در مجله دانستنی دلتا بخوانید.

همچنین بخوانید:

جهان چگونه پایان می‌یابد؟

دنیای فناوری در سال ۲۰۲۱ چه دستاوردهایی خواهد داشت؟

 

با مجله دانستنی دلتا همراه باشید

مغز زنان با مردان چه تفاوتی دارد؟

اتصالات دو نیمکره زنان از مردان بیشتر و مغز مردان ۱۰ درصد بزرگ‌تر از زنان است.

تفاوت مغز زنان با مردان

در تحقیقاتی که اخیرا انجام شد، محققان دریافتند که تفاوت‌هایی بین مغز آقایان و خانم‌ها وجود دارد که اغلب به دلیل ژنتیک و خواص بیولوژیکی ذاتی اتفاق می‌افتند. تفاوت مغز زنان با مردان را در این نوشتار از مجله دلتا بخوانید.

تفاوت مغز زنان با مردان

بدون ورود به جزییات عصبی، محققان اعتقاد دارند که این اختلافات در نحوه عصب کشی مغزی، منجر به ظهور قدرت‌های مختلف در مردان و زنان می‌شود. در اینجا به برخی از یافته‌های علمی در ارتباط با تفاوت مغز زنان و مردان اشاره شده است:

  • مردان در انجام کارهای تکی در یک زمان بهتر هستند. زنان در انجام چند وظیفه در آن واحد بهتر هستند.
  • زنان در توجه، حافظه کلمه‌ای، شناخت اجتماعی و توانایی‌های کلامی بهتر از مردان‌اند.
  • مردان در درک و پردازش موارد سه بعدی، سرعت حسی و حرکتی بهتر هستند.
  • زنان در هماهنگی حرکتی، بازیابی اطلاعات و حافظه طولانی مدت بهتر از مردان هستند.
  • زنان در به خاطر سپردن چهره‌ها و خاطرات عملکرد بهتری دارند.
  • مردان در تعیین صحیح زاویه، ردیابی اشیا در حال حرکت، هدف گیری گلوله‌ها بهتر هستند.
  • مردان در یافتن راه خود بیشتر به خود اعتماد می‌کنند، یعنی موقعیت مکانی خود را از جهت و مسافت پیموده شده تعیین می‌کنند. زنان تمایل بیشتری به استفاده از نشانه‌ها و تابلوها دارند.

پیشنهاد مطالعه: «آیا فرازمینی ها واقعا وجود دارند؟» را در مجله دانستنی دلتا بخوانید.

همچنین بخوانید:

با فواید زیتون آشنا شوید

استفاده از دو ماسک مفیدتر است؟

چه عواملی باعث زودتر سفید شدن مو می‌شود؟

 

با مجله دانستنی دلتا همراه باشید

کمبود فعالیت فیزیکی باعث مرگ می‌شود؟

تحقیقی که به تازگی با استفاده از داده‌های ۱۰ تحقیق در اروپا انجام شده، کمبود فعالیت فیزیکی را دلیل احتمالی مرگ آنی پس از سکته قلبی می‌داند.

فعالیت فیزیکی

به گفته محققان سبک زندگی می‌تواند نقش بزرگی در زنده ماندن یا نماندن افراد پس از سکته قلبی بازی کند. تحقیقات مشابه قبلی رابطه میان فاکتورهای سبک زندگی مثل فعالیت فیزیکی با افزایش احتمال ابتلا به بیماری قلبی، که عامل اصلی مرگ و میر در جهان است، را به طور کلی بررسی کرده‌اند. اما تحقیق جدید به طور جزئی‌تر به بررسی این رابطه پرداخته که در مجله دلتا آن را می‌خوانید.

محققان برای این تحقیق از داده‌های حدود ۲۸ هزار نفر استفاده کردند که افراد در ابتدای جمع‌آوری اطلاعات سالم بوده و پس از گذشت زمان در طول دوران تحقیق دچار سکته قلبی شدند. داده‌های مربوط به فعالیت فیزیکی شرکت کنندگان به چهار دسته‌بندی تقسیم و شامل یکجانشینی تا فعالیت بالا شد. محققان همچنین به منظور بالا بردن دقت تحقیق، فاکتورهای تأثیرگذار دیگری مثل شاخص توده بدنی (BMI)، وضعیت سیگار کشیدن و دیابت را در نظر گرفتند.

محققان در این تحقیق به افرادی توجه کردند که ظرف ۲۸ روز از تجربه سکته قلبی فوت کرده بودند. از حدود ۴ هزار نفر، ۳ هزار نفر به فاصله کوتاه از سکته قلبی جان خود را از دست داده بودند. محققان با انجام این تحقیق به رابطه‌ای قوی میان ریسک مرگ آنی و کمبود فعالیت فیزیکی پی بردند.

ریسک مرگ آنی ناشی از سکته قلبی در داوطلبان با سطح فعالیت فیزیکی متوسط و بالا، در مقایسه با داوطلبانی که سبک زندگی بی‌تحرک داشتند، به ترتیب ۳۳ و ۴۵ درصد کاهش نشان داد. یافته‌های این تحقیق نشان می‌دهد که داشتن فعالیت فیزیکی مداوم می‌تواند ریسک مرگ ناشی از سکته قلبی را کم کند.

پیشنهاد مطالعه: «چه بر سر کشتی تایتانیک آمد؟» را در مجله دانستنی دلتا بخوانید.

همچنین بخوانید:

با فواید زیتون آشنا شوید

استفاده از دو ماسک مفیدتر است؟

چه عواملی باعث زودتر سفید شدن مو می‌شود؟

 

با مجله دانستنی دلتا همراه باشید