شاید برای شما هم پیش آمده باشد که بدون افزایش حجم غذا و بدون تغییر در سبک زندگی، متوجه افزایش ناخواسته وزن خودتان شده باشید. دلایل متعددی ممکن است باعث شوند که وزن شما افزایش پیدا کند و لزوما افزایش غذایی که میخورید تنها دلیل افزایش وزن نیست. در ادامه با مجله دلتا همراه باشید تا چند دلیل افزایش ناخواسته وزن را معرفی کنیم.
دلایل متعددی ممکن است باعث شوند که وزن شما افزایش پیدا کند. بررسی بعضی از این مشکلات، نیازمند مشورت با پزشک و انجام آزمایشهای متعدد است.
سندرم کوشینگ یک بیماری است که بر اثر افزایش هورمون کورتیزول ایجاد میشود. در این بیماری، چربی در صورت، ناحیه شکم و بالای کمر انباشته میشود و باعث گرد شدن صورت یا ایجاد قوز مشهور به «قوز بوفالویی» میشود و بازوها و پاها معمولا قلمی و لاغر باقی میمانند.
از دیگر نشانههای سندرم کوشینگ، میتوان به تحلیل رفتن و ضعف عضلانی، نازک شدن پوست، کبودی آسان، ترک بنفش در شکم، بینظمی قاعدگی، فشار خون بالا، ناتوانی در تحمل گلوکز و ریزش مو در زنان اشاره کرد.
بیماریهایی مانند مشکلات قلبی، نارساییهای کبد یا بیماریهای کلیوی میتوانند باعث احتباس مایعات شوند که به آن اِدِم هم گفته میشود. این مشکل میتواند به صورت تورم در اطراف چشم، دستها، پاها، صورت، شکم یا بازوها ظاهر شود.
خوردن غذاهایی که به آنها حساسیت دارید میتواند منجر به التهاب شود و نتیجه آن افزایش وزن است. بیشتر وزنی که به دلیل آلرژی اضافه میکنید، احتباس مایعات ناشی از التهاب و ترشح برخی هورمونها است.
وقتی در شرایط اجباری، در یک واحد کاری مجبور شوید برای برنامههای مختلفی وقت بگذارید، معمولا برای بعضی کارها وقت کم میآورید. در این شرایط، بسیاری از افراد اولین کاری که میکنند، صرف نظر کردن از وعدههای غذایی است. ممکن است برای اینکه دیرتان نشود، صبحانه نخورید یا به خاطر اینکه کار دارید، ناهار را حذف کنید. اما این عادتهای ناسالم به مرور زمان میتوانند باعث افزایش وزن و مشکلات جسمی متعدد برای شما شوند.
سندرم تخمدان پلیکیستیک یکی از مشکلات رایج زنان است. این بیماری میتواند علائم متعددی از جمله افزایش ناخواسته وزن را به همراه داشته باشد. سخت شدن بارداری، بینظمی یا متوقف شدن قاعدگی، آکنه، نازک شدن موها، کیست در تخمدان و رشد بیشاز حد مو در صورت و بدن از دیگر علائم سندرم تخمدان پلیکیستیک است. چون این مشکل هم علائمی مشابه بسیاری از بیماریهای دیگر دارد، فقط توسط پزشک قابل تشخیص است.
برخی از زنان در زمان قاعدگی یا قبل از آن، احتباس مایعات در بدن و نفخ را تجربه میکنند که باعث افزایش ناخواسته وزن میشود. به همین دلیل این ایام، زمان خوبی برای وزن کردن خودتان نیست.
بسیاری از افراد وقتی دچار استرس میشوند با کمبود خواب هم مواجه میشوند. چون استرس مانع از این میشود که شبها سر ساعت و به اندازه کافی بخوابند. خواب ناکافی و نامناسب میتواند متابولیسم بدن را کاهش دهد. خستگی بیش از اندازه هم میتواند عادتهای نادرست در غذا خوردن را در افراد ایجاد کند. این عوامل دست به دست هم میدهند تا افزایش وزن را تجربه کنید.
دستگاه گوارش یکی از کلیدیترین دستگاههای بدن است و عملکرد صحیح آن نقش مهمی در سلامت کل بدن دارد. برخی از مشکلات گوارشی مثل سندرم روده تحریک پذیر (IBS، بیماری ریفلاکس معده (GERD)، زخم معده، یبوست مزمن، نشانگان رشد بیش از اندازه باکتری روده باریک (SIBO) و… میتوانند باعث افزایش وزن ناخواسته شوند.
پیشنهاد مطالعه: مطلب علت افزایش وزن بعد از ورزش چیست؟ را بخوانید.
دانشمندان در نزدیکی مرکز کهکشان راه شیری، یک ستاره چشمک زن را مشاهده کردهاند که نور آن پیوسته توسط یک همدم ناشناخته پنهان میشود. در این مطلب از مجله دلتا از چگونگی این اتفاق مطلع میشویم .
در پروژهای به نام «متغیرهای ویستا در راه شیری» که متعلق به رصدخانه جنوبی اروپا است، یک ستاره چشمک زن توسط ستارهشناسان رصد و پیش چشمان آنها تقریبا ناپدید شد. این رویداد یکی از ابهامات گیجکنندهای است که توسط این پروژه کشف شده است.
به گفته ستاره شناسان این ستاره «این چیست؟» (What Is This) یا «اجرام ویت» (WIT Objects) نامیده میشوند.
این تیم ستارهشناسان بر روی رصد جرمی با نام VVV-WIT-08 متمرکز شدند. این منظره عجیب بیش از ۲۵۰۰۰ سال نوری از زمین در جهت مرکز کهکشان راه شیری فاصله دارد و پژوهشگران نه تنها با پروژه VVV بلکه با «آزمایش عدسی گرانشی نوری»هم آن را مشاهده کردهاند.
با دقیقتر شدن در اندازهگیریها، اکنون دانشمندان میگویند که این جرم یک ستاره چشمک زن عظیم با ابعاد ۱۰۰ برابر بزرگتر از خورشید است که بطور متناوب توسط همدم کوچکتر خود که توسط یک قرص و هاله مات احاطه شده است، مسدود میشود. اما آنها هنوز نمیدانند که این جرم کوچکتر چیست.
یک نمونه مشابه دیگر هم هر ۶۹ سال کمنور میشود و علاوه بر این پژوهشگرانی که VVV-WIT-08 را مطالعه کردند، تاکنون دو مورد دیگر از این اجرام عجیب را هم یافتهاند که به آنها لقب «غول چشمکزن» دادهاند.
پیشنهاد مطالعه: برای مطالعه بیشتر در حوزه نجوم مطلب «روشی برای مشاهده ماده تاریک با تلسکوپهای امروزی» را بخوانید
آیا غذاهای مصنوعی به یک واقعیت تبدیل خواهند شد؟ حقیقت این است که منابع طبیعی کره زمین رو به اتمام است و با افزایش جمعیت، نیاز به غذا روز به روز در حال بیشتر شدن است. در این شرایط غذاهای مصنوعی یعنی غذاهایی که در آزمایشگاه کشت میشوند میتوانند از بدتر شدن شرایط جلوگیری کنند. در این مقاله از مجله دلتا به پدیده غذاهای مصنوعی خواهیم پرداخت و به این سوال پاسخ خواهیم داد که آیا علم میتواند همبرگرهای خوشمزهتری بپزد؟
مدتی پیش سازمان غذا و داروی آمریکا، اولین گام را به سوی قانونی کردن تولید مواد غذایی این بار نه در مزارع بلکه در آزمایشگاهها برداشت. ایده رشد دادن یک تکه استیک در آزمایشگاه به جای پرورش دادن یک گاو کامل از دهه ۱۸۹۰ در ذهن بشر وجود داشته و به موضوع داستانهای علمی و تخیلی تبدیل شده است اما در سال ۲۰۱۳ اولین همبرگر از گوشت رشد یافته در آزمایشگاه تهیه شد.
موافقان این تکنولوژی، نام “گوشت تمیز” و یا “گوشت متمدن” را روی آن قرار دادند اما عبارت “گوشت” به مذاق کشاورزان و دامداران سنتی خوش نیامد و آنها معتقد بودند که گوشت از حیوانات زنده به دست میآید و این عبارت در واقع نوعی دزدی اعتبار از دامداران است. اما مساله اینجاست که سلولهای پایهای که برای کشت گوشت در آزمایشگاه به کار میروند نیز از موجودات زنده به دست میآیند.
بیشتر مردم گوشت دوست دارند و این غذا بخشی از خوراک روزانه آنها را تشکیل میدهد اما وقتی صحبت از غذاهای مصنوعی و گوشت کشت شده میشود این افراد ممکن است نظر متفاوتی داشته باشند. بروس فردریک رئیس انجمن Good Food میگوید این یک تغییر اجتناب ناپذیر است و با تاثیر منفی کشاورزی و دامداری روی محیط زیست (از طریق تولید گازهای گلخانهای و مصرف بالای آب و انرژی) وقت آن رسیده است که تجدید نظری در فرآیندهای تولید غذا داشته باشیم.
خوشمزه بودن یک همبرگر به چه عواملی بستگی دارد؟ از نظر طعم و مزه میتوان وجود مقدار کمی چربی، پخته بودن به میزان کافی و خوش نمک بودن را فاکتورهای تعیین کننده در طعم همبرگر دانست. از نظر بافت نیز همبرگری برای ما لذیذ است که کمی آبدار باشد، قابلیت ارتجاع داشته باشد و بخشها و اجزای آن کاملا مشخص باشند. اینها فاکتورهایی هستند که دانشمندان میتوانند در تهیه گوشت مصنوعی مد نظر داشته باشند.
در هر صورت هر کسی سلیقه متفاوتی در مورد طعم و بافت غذا دارد، مثلا برخی افراد ممکن است به گوشتهای پرچرب علاقه داشته باشند اما برخی دیگر ترجیح میدهند گوشت بدون چربی مصرف کنند، اما عوامل مشترک زیادی وجود دارند که میتواند یک گوشت مصنوعی مطلوب را شکل دهد.
اگرچه هنوز دانشمندان در ابتدای راه قرار دارند و شاید تا روزی که غذاهای مصنوعی به غذاهای روزمره ما تبدیل شوند راه زیادی در پیش باشد اما این راهی است که آغاز شده و به نظر میرسد بازگشتی از آن وجود نخواهد داشت.
پیشنهاد مطالعه: برای مطالعه بیشتر در حوزه «تاثیرات باورنکردنی تکنولوژی نانو بر دنیای ما» را بخوانید.
در طی سالهای اخیر، پیشرفتهای مربوط به هوش مصنوعی روند فزایندهای داشته است. اما آیا ما از تمام معایب و حقایق ترسناک هوش مصنوعی خبر داریم؟ در ادامه این مطلب از مجله دلتا به تعدادی از حقایق ترسناک پیرامون هوش مصنوعی میپردازیم.
فرض کنید حین رانندگی، گروهی از کودکان جلوی ماشین شما ظاهر میشوند و ترمز ناگهان از کار میافتد. آیا با ماشین به دل کودکان میروید و آنها را میکشید، یا اینکه ماشین را به دیواری میکوبانید و ماشین را از حرکت بازمیدارید؟ بسیاری از افراد معمولا گزینه دوم را انتخاب میکنند. حالا فرض کنید اتومبیلهای خودران شما با چنین موقعیتی روبرو میشود. آیا این اتومبیل راننده را به کشتن میدهد یا کودکان را؟
اتومبیلهای خودران مطابق الگوریتمها از پیش تعریفشده عمل میکنند. شرکتهایی مانند فورد و مرسدس بنز معمولا جواب واضحی به چنین سؤالی نمیدهند. یکی از مدیران بنز در همین رابطه گفته که اولویت اول اتومبیلهای خودران، حفظ جان سرنشینان است. او البته در ادامه این نکته را بیان کرده که اتومبیلهای آنها طوری برنامهریزی شدهاند که با چنین موقعیتهایی روبرو نشوند. اما همه ما میدانیم که چنین موقعیتهایی دیر یا زود اتفاق میافتند.
در اینجا منظور رباتهایی هستند که بدون دخالت انسان میتوانند افراد را بکشند. به همین خاطر پهپادها جزو رباتهای قاتل محسوب نمیشوند، زیرا اپراتورها آنها را کنترل میکنند. یکی از این رباتهای قاتل، SGR-A1 است؛ یک اسلحه پیشرفته که توسط سامسونگ و دانشگاه کره ساخته شده است. این اسلحه با بهرهگیری از یک دوربین پیشرفته، بطور خودکار میتواند روی اهداف مشخصی قفل کند و آنها را به قتل برساند.
در کره جنوبی، تعداد زیادی از این سلاح در مرز کره شمالی قرار داده شدهاند. مقامات کره جنوبی میگویند در حال حاضر این اسلحه را در حالت نیمه خودکار قرار دادهاند. در چنین حالتی این اسلحه فقط بعد از تایید اپراتور شلیک را آغاز میکند.
بدون شک، رباتها در آینده بسیاری از شغلها را تصاحب خواهند کرد. بحث فقط بر سر زمان این تصاحب و مقیاس آن است. طبق آمار جهانی در شرکتهای معتبر در زمینه آیندهپژوهی، رباتها تا سال ۲۰۳۰ حدود ۲۱ درصد از شغلهای ژاپن، ۳۰ درصد از شغلهای بریتانیا، ۳۵ درصد از شغلهای آلمان و ۳۸ درصد از شغلهای آمریکا را خواهند گرفت.
از جمله بخشهایی که تا حد زیادی تحت تأثیر این موضوع قرار خواهد گرفت، بخش حملونقل و انبارداری است که بر اساس تخمینها ۵۶ درصد از شغلهای مربوط به این بخش به رباتها واگذار میشود.
پیشرفت روزافزون هوش مصنوعی، نگرانیهای زیادی را به همراه داشته است. این نگرانیها تنها از جانب افراد معمولی نیست، بلکه نابغههایی مانند ایلان ماسک و بیل گیتس هم در مورد این موضوع نگرانی شدید خود را ابراز کردهاند.
بطور مثال ایلان ماسک، سرعت پیشرفت هوش مصنوعی را با «احضار شیطان» مقایسه کرده است. به عقیده او، هوش مصنوعی تهدید بشریت محسوب میشود. برای جلوگیری از شورش ماشینها، او به دولتها پیشنهاد تصویب قوانین محدودکننده داده است تا جلوی پیشرفت سریع هوش مصنوعی گرفته شود.
پیشنهاد مطالعه: برای آشنایی با دنیای رباتها مطلب آیا رباتهای آینده شبیه به انسانها خواهند بود؟ را بخوانید.
همه انسانها در طول خواب، رویا میبینند. مطالعات انجامشده در آزمایشگاههای خواب نشان دادهاند که به صورت متوسط، ۸۴ درصد مرحلهای از خواب که به آن مرحله حرکات سریع چشم میگوییم، با رویابینی همراه است. به نظر میرسد آنچه در افراد مختلف متفاوت است، میزان یادآوری این رویاها بعد از بیدار شدن است. اما به راستی چه میشود که خوابهایمان را به یاد میآوریم؟ در این نوشتار از مجله دلتا به بررسی علل به یاد آوردن خواب میپردازیم.
با وجود اینکه حدود ۲ ساعت از خواب ما رویا است، اغلب افراد رویاها را به یاد نمیآورند و این حالت کاملا طبیعی است. ۸۲ درصد ما بلافاصله بعد از بیدار شدن محتوای رویاهایمان را به خاطر میآوریم اما بعد از گذشت ۵ دقیقه، ۵۰ درصد این اطلاعات فراموش میشود و بعد از ۱۰ دقیقه، فقط ۱۰ درصد محتوای رویاها قابل یادآوری است.
به این دلیل که در طول خواب، حافظه کارکردی ما خاموش است. اطلاعات جدیدی که به ذهن وارد میشود، در این بخش از حافظه نگهداری و پردازش و سپس به حافظه بلند مدت منتقل میشود بنابراین رویاها در حافظه ما ثبت نمیشود.
گاهی افراد فقط رویا نمیبینند و رویاهایشان حالت کابوس دارد. ممکن است کابوس، هم علتهای جسمی داشته باشد و هم علل روانی.
یکی از دلایل جسمی که باعث کابوس دیدن میشود، پرکاری تیروئید است. از سوی دیگر، گاهی کسانی که دچار اضطراب هستند یا حادثه خیلی ناخوشایندی برایشان اتفاق افتاده، این رویداد را مکرر به یاد میآورند. استرسهایی که انسان در طول روز تجربه میکند هم میتواند رویاها را به کابوس تبدیل کند.
کسانی که خواب منقطع دارند و به دلیلی خوابشان باکیفیت نیست و مدام از خواب بیدار میشوند، رویاهایشان را به یاد میآورند و حس میکنند خیلی خواب میبینند.
غیر از اضطراب، استرس و افسردگی، اختلالهای دیگر خواب هم میتواند از دلایل به یاد آوردن رویاها باشد؛ مثل اختلال تنفسی در زمان خواب که از نشانههای آن خروپف است.
شخصیت افراد هم تا حدی در میزان به یادآوری رویاها نقش دارد به طوری که هنرمندان و کسانی که توانایی تجسمی و بنابراین حافظه بزرگتری برای تصاویر دارند، بیشتر از سایرین رویاهایشان را به یاد میآورند.
بهطور کلی، هسته اصلی رویا یک هیجان است و هر چه این هیجان، مثل ترس درون ذهن فرد شدت بیشتری داشته باشد، تصاویر مربوط به آن با شدت بیشتری در خواب ظاهر میشود.
پیشنهاد مطالعه: “آیا شبکههای اجتماعی باعث افسردگی میشوند؟” را در مجله دانستنی دلتا بخوانید.