سکته مغزی مشکلی شایع اما قابل پیشگیری است و راهکارهایی برای جلوگیری از بروز آن وجود دارد.
یکی از اصلیترین دلایل مرگومیر، سکته مغزی است. اگر فرد بتواند جان سالم از چنگال این عارضه به در برد، ممکن است دچار نقصها و ناتوانیهای جسمی شود که متاسفانه این ناتوانیها در اکثر مواقع دائمی هستند.
به گزارش مجله دلتا؛ اکثر سکتهها زمانی روی میدهند که جریان خون به مغز قطع میشود. حدود 85 درصد سکتههای مغزی زمانی روی میدهند که سرخرگهای مغز شما باریک شده و یا انسداد یابند، که این امر باعث میشود جریان خون به شدت کاهش پیدا کند.
«گری برناردینی»، متخصص بیمارستان کوئینز نیویورک، به برخی نکات پیشگیرانه در این زمینه اشاره کرده است:
مهمترین علائم سکته مغزی عبارتند از: افتادگی صورت، ضعف و ناتوانی دستها و دشواری در تکلم که باید سریعاً اورژانس را در جریان گذاشت.
اگر نشانههایی از سکته مغزی در خود مشاهده کردید، حتی اگر این نشانهها زودگذر بوده یا نوسان داشته باشند و پس از مدتی از بین بروند، آن را پیگیری کنید و با پزشک خود در میان بگذارید.
با صفحه سلامتی مجله دلتا همراه باشید.
بیشتر بخوانید:
بیشترین مقدار ویتامین B در ماهیها یافت میشود. سالمون، قزلآلا و ماهی تن چند نوع از ماهیهایی هستند که ویتامین B موجود در آنها بسیار زیاد است.
بدن ما به تنهایی قادر به تولید ویتامینها نیست، بنابراین به منابع خارجی نیاز داریم تا نیازهای بدن به انواع ویتامینها را تامین کنیم. در این مطلب خواص ویتامین B را بررسی میکنیم.
به گزارش مجله دلتا؛ ویتامین B برای سوختوساز بدن، سیستم عصبی، ارگانهای حیاتی، چشمها، عضلات، پوست و مو بسیار مهم است. بدن ما از منابع غذایی انرژیزای مختلفی مانند کربوهیدراتها، چربیها و پروتئینها برای تامین بنیه و نیروی خود استفاده میکند. ویتامین B به بدن کمک میکند تا از این مواد خوب استفاده کند.
منابع ویتامین B:
این ویتامین محلول در آب است و میتواند به راحتی از بین برود؛ پختوپز غذا نیز این ویتامین را کاهش میدهد.
ماهیها: بیشترین مقدار ویتامین B در ماهیها یافت میشود. سالمون، قزلآلا و ماهی تن، چند نوع از ماهیهایی هستند که مقدار این ویتامین در آنها زیاد است.
مواد پروتئینی: انواع گوشت قرمز، گوشت مرغ، تخممرغ و خوراکیهای لبنی نیز حاوی مقادیر بالایی از این ویتامین هستند.
میوهها و سبزیجات خاص و حبوبات نیز منابع خوب ویتامین B هستند. همچنین، سبزیجات پهنبرگ مانند اسفناج و سیبزمینی نیز از این ویتامین سرشارند. حبوباتی مانند سویا، لوبیا قرمز و عدس هم مقادیر زیادی از این ویتامین را در خود جای دادهاند.
علائم کمبود ویتامینB:
خستگی مفرط، ترک خوردگی گوشههای دهان، میگرن، سر درد، کمخونی، افسردگی، یبوست، سوزش کف پا، کاهش اشتها، دردهای شکمی، کرختی و مورمور شدن دستها نیز از علائم کمبود این ویتامین است. همچنین، باعث بروز مشکلات تنفسی، ریزش مو، اگزما و ضعف رشد در کودکان و نقایص مادرزادی در زنان باردار میشود.
۱. کمک به عملکرد صحیح بدن
۲. کاهش کلسترول
۳. پیشگیری از کمخونی
۴. دفع مواد سمی از بدن
5. تقویت رشد سلولها
۶. آرامش ذهن
۷. کاهش خطر ابتلا به سرطان
۸. کمک به گوارش
۹. تقویت انرژی
۱۰. کاهش سرعت روند پیری
۱۱. بهبود سلامت پوست
۱۲. کاهش تولید چربی در سطح پوست
۱۳.حفظ سلامت ناخنها
۱۵. محافظت از پوست در برابر پرتوهای مضر فرابنفش
۱۶. روشنسازی پوست
۱۷. کاهش التهاب و حساسیت پوستی
۱۸. تقویت سلولهای پوست
۱۹. کمک به خونرسانی
۲۰. جلوگیری از خشکی پوست
۲۱. سلامت و درخشندگی موها
۲۲. تحریک رشد مو و بهبود سلامتی آن
۲3. سلامت و استحکام ناخنها
برای دیدن مطالب بیشتر درباره سلامتی از مجله دلتا دیدن کنید.
بیشتر بخوانید :
با ورود به ماه مبارک رمضان و فرارسیدن ایام دعا و روزهداری، هنگام افطار انواع خوردنیها تهیه میشود.در این میان خوردنیهایی شیرین مانند انواع حلوا و شیرینی ها و نیز خرما از جملۀ آنها هستند.آنچه که ما در این مقاله به آن میپردازیم، شیرینی خاص این ماه یعنی زولبیا و بامیه است، که مصرف آن در ماه مبارک رمضان به شدت افزایش مییابد.
زولبیا و بامیه، بهدلیل سرخ شدن در روغنهایی که برای ساعتهای متمادی در حال جوشیدن هستند، دچار وضعیتی میشوند که به گفته محققان سلامتی و پزشکان حوزه بهداشت و تغذیه، مصرف آن برای اقشار مختلف، خصوصاً سالمندان مضر است.
از جمله تاثیراتِ مصرف زولبیا و بامیه بر بدن، افزایش احتمال ابتلاء به سرطان روده است.
یکی دیگر از مضرات این شیرینی، افزایش چاقی و بالا رفتن قند خون در زمان مصرف زولبیا و بامیه در وعده سحر است.
با این حال، افرادی که مبتلا به پرفشاری خون هستند، با روزهداری و پرهیز از مصرف زیاد قند و چربی در اوقات افطار و سحر میتوانند این مسائل را کنترل کنند. همچنین، در طول ماه رمضان با کنترل حجم مصرف مواد غذایی و کاهش وزن خود، پرفشاری خون را کاهش داده و میزان قند خون خود را کنترل کنید.
شایان ذکر است قند بالای زولبیا و بامیه، پس از مصرف در وعدۀ سحر، در ساعات ابتدایی روز موجب گرسنگی زودرس فرد روزهدار میشود.
همچنین، مصرف این شیرینی در سحر موجب تشنگی هم میشود و به طور غیر طبیعی، نیاز فرد روزهدار را به آب افزایش میدهد.
بنابراین افرادی که دارای چربی خون و قند بالا هستند، باید از مصرف این نوع شیرینی خودداری کنند.
در هر حال، افرادی که دچار بیماریهای حاد قند، چربی و پرفشاری خون هستند، حتماً باید رژیمهای غذایی توصیه شده توسط اطباء را بهدقت اجرا و برای روزه گرفتن با پزشک معالج خود مشورت کنند.
برای همۀ روزه داران، آرزوی سلامتی و توفیق در ماه مبارک رمضان داریم.
شاید به این مطالب نیز علاقهمندباشید:
احساسات ما بر روی کدام اندام ما تاثیر می گذارند
وجود 8 حالت خطرناک در چهره از نظر پزشکی
توصیه هایی برای پیشگیری از تشنگی روزهداران
دلایل بی انگیزه بودن و راه های مقابله با آن
پیشگیری از دیابت و چاقی با خوردن سبزیجات
رژیم غذایی یکی از فاکتورهای مهم سلامتی است. شما میتوانید با پیروی از یک رژیم سالم، روند پیری را کاهش دهید.
غذاهای سالم و تازه، حاوی ویتامین، مواد معدنی و آنتیاکسیدان هستند که سلولهای پوست شما را فعال نگه میدارند و از بیماریهای مربوط به پیری پیشگیری میکنند. این مواد مغذی با رادیکالهای آزاد مضر که به پوست شما آسیب میزنند، مقابله میکنند؛ بنابراین نشانههای پیری را به شدت کاهش میدهند. غذاهای ضد پیری و مغذی ضروری، شامل موارد زیر میشوند:
۱. اسیدهای آمینه: تولید کلاژن و الاستین را زیاد میکند و به پوست، ظاهری بدون چروک و نرم میدهند.
۲. کاروتنویدها (رتینول، بتا کاروتن، ویتامین A): با رادیکالهای آزاد میجنگند. یک تحقیق نشان میدهد افرادی که کاروتنوید بالایی در بدنشان دارند، پوست جوانتری هم دارند.
۳. اسیدهای چرب امگا ۳: خواص ضد التهابی دارند و مکملهای حاوی آنها، موجب کندی فرایند پیری میشوند.
۴. پلیفنولها: مصرف پلیفنولها شما را از اشعۀ مضر ماوراءبنفش محافظت میکند. آنها مواد ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی قوی هستند که موجب جلوگیری از آسیب رسیدن به DNA میشوند.
۵. ویتامین D: این ویتامین پوست را در برابر اشعۀ ماوراءبنفش محافظت و از عفونتهای پوستی جلوگیری میکند و آثار ضد پیری هم دارد.
۶. سلنیوم: دفاع آنتیاکسیدانها از پوست را تقویت و از سلولهای پوست در برابر آسیبهای تابشهای مضر خورشیدی محافظت میکند و آثار ضد التهابی دارد.
۷. ویتامین C: پوست را در برابر آلودگیها و دیگر عوامل محیطی حفظ و تولید کلاژن را تقویت میکند و آثار آنتیاکسیدانی هم دارد.
۸. ویتامین E: وظیفه حفاظت از پوست شما در برابر فشار اکسیداتیو را بر عهده دارد؛ درنتیجه در طولانی مدت از آسیبهای مانند چین و چروک، ورم، قرمزی پوست و ضخیم شدن پوست جلوگیری میکند.
۹. فلاونوئیدها: از فشار اکسیداتیو پیشگیری میکنند و درنتیجه مانع بروز علائم پیری میشوند.
۱۰. پلیفنولهای چای سبز: استفادۀ موضعی یا نوشیدن چای سبز، مانع از آسیب رساندن تابشهای مضر خورشیدی و مواد سرطانزای شیمیایی به پوست میشوند.
همۀ این مواد ضد پیری را میتوان در خوراکی های خاصی پیدا کنید. در ادامه فهرستی از غذاهای ضد پیری را ذکر میکنیم:
بیشتر بخوانید:
پیشگیری از دیابت و چاقی با خوردن سبزیجات
آهن نقش زیادی در سلامت انسان دارد و افراد زیادی در معرض فقر آهن قرار دارند.
آهن یکی از مهمترین عوامل سلامتی روحی و جسمی انسان است. نقش آهن بهقدری زیاد است که کمبود آن موجب بیماری میشود.
به گزارش مجله دلتا؛ حمل اکسیژن از ریهها به تمام سلولها و برگرداندن دی اکسیدکربن از آنها
تأمین نیاز اکسیژن عضلات
شرکت در فعالیت های ایمنی بدن زیرا هنگام کمبود آهن، گلبولهای سفید تأثیرشان را در حفظ ایمنی بدن از دست میدهند.
عوامل زیادی در جذب آهن اثر میگذارند و جذب آن را متغیر میکنند. در شرایطی مانند رشد، بارداری، از دست دادن خون و کمخونی، جذب آهن افزایش مییابد. وجود گوشت در وعدۀ غذایی، جذب آهن آن غذا را افزایش میدهد. همچنین ویتامین C و اسید کلریدریک معده از عوامل مؤثر در افزایش جذب آهن هستند.
در شرایطی که نیاز بدن به آهن تأمین شده باشد، جذب آن کاهش مییابد. تانن موجود در چای (اگر چای با غذا خورده شود)، خوردن قهوه با غذا (از چای اثر کمتری دارد)، اسید فیتیک موجود در غلات، اسید اگزالیک موجود در بعضی از سبزیجات مانند اسفناج، مصرف آنتی اسید با غذا، مصرف مکملهای کلسیم، فسفر، منیزیم و روی نیز موجب کاهش جذب آهن میشوند و نقش آهن را در بدن تحت تاثیر قرار دهد.
عرق کردن روزانه، تخریب سلولهای گوارشی، ادرار، یبوست و خونریزی موجب دفع آهن میشود.
گوشت بدون چربی، مرغ و ماهی به ویژه جگر و صدف سرشار از آهن هستند. همچنین حبوبات، مغزها، غلات کامل، میوههای خشک و سبزی های تیره نیز منابع آهن هستند.
آهن موجود در منابع گیاهی کمتر جذب میشوند ولی مقدار آن زیادتر است. حدود دو تا ده درصد آهن منابع گیاهی میتواند جذب شود. درحالیکه جذب آهن حیوانی سه تا ده درصد است و کارایی جذب یک رژیم مخلوط، پنج تا 15 درصد است.
وقتی ذخایر بدن تمام میشوند، ابتدا بدن جذب آهن را افزایش میدهد. اگر کمبود آهن جبران نشود، از ذخیره استفاده میکند و اگر کمبود ادامه یابد، موجب کمخونی و فقر آهن میشود.
عوامل مؤثری که انسان را در معرض کم خونی قرار میدهد:
1- فقر غذایی
2- اختلال در جذب: اگر در دستگاه گوارش اختلالی ایجاد شود، مثل کمبود اسید معده یا آنزیمهای گوارشی، اسهالهای مختلف، ورم روده یا معده، کولیت اولروز
3- خونریزی
4- وجود انگل: به خصوص انگلهایی که از خون تغذیه میکنند.
کمبود آهن موجب سستی، خستگی، بی رمق شدن، رنگ پریدگی، تپش قلب و تنگی نفس هنگام کار میشود. چون سلولها در حالت خفگی قرار میگیرند. سرگیجه، سردرد و تاری دید نیز از عوارض کمبود آهن است. در کمخونی فقر آهن، ابتدا پوست رنگ پریده میشود و بعد رنگ مخاط میپرد. ناخن قاشقی میشود. در افراد مسن که مبتلا به کمبود آهن هستند دردهای جلوی سینه به علت نرسیدن اکسیژن به عضله قلب و در نتیجه کاهش کارایی به وجود میآید.
کمبود آهن، عوارض گوارشی هم دارد. یعنی غذا خوب هضم و جذب نمیشود. خاصیت باکتری کشی کاهش مییابد، پرزهای سطح زبان از بین میرود، و موجب بی اشتهایی میشود. در کمبود آهن بدن در معرض عفونت قرار میگیرد. اختلالات گوارشی و کمبود اسید معده علت و معلول کمخونی است.
بیشتر بخوانید:
با ویتامین A ؛ جور دیگر باید دید
پیشگیری از دیابت و چاقی با خوردن سبزیجات