خوراکی‌هایی که باید از رژیم غذایی بیماران کلیوی حذف شوند

پرهیز غذایی برای هر بیماری اجتناب‌ناپذیر است. بیماران کلیوی نیز باید یک رژیم غذایی خاص را رعایت تا به سلامتی خود کمک کنند.

رژیم غذایی بیماران کلیوی

کلیه‌ها عمل بسیار مهم پاکسازی خون و دفع سموم بدن را انجام می‌دهند. در رژیم غذایی بیماران کلیوی بسیاری از غذاها مضر است و باید از لیست غذایی این افراد حذف شود. این غذاها عمدتاً شامل مقادیر بالای پتاسیم، فسفر و سدیم هستند.

رژیم غذایی بیماران کلیوی

به گزارش مجله دلتا برگرفته از اینفو سلامت؛ غذاهایی که بیماران کلیوی مصرف می کنند نسبت به میزان آسیب دیدن کلیه‌ها متفاوت است و حتماً باید فرد مبتلا به این بیماری، مراقبت‌های بهداشتی را رعایت کرده و تحت نظر یک متخصص تغذیه باشند.

نوشابه

علاوه‌بر کالری و شکر فراوانی که در نوشابه ها وجود دارد، موادافزودنی آن‌ها نیز حاوی فسفر است. فسفر افزودنی به مواد خوراکی فقط به پروتئین محدود نمی‌شود. این فسفر به شکل نمک بوده و توسط روده جذب می شود؛ در نتیجه نوشابه، به خصوص آن‌هایی که رنگ تیره دارند باید از رژیم غذایی بیماران کلیوی حذف شود.

آواکادو

با توجه به میزان پتاسیم بالا موجود در آواکادو، باید افراد دارای رژیم‌های کلیوی از مصرف آن خودداری کنند.

مواد غذایی کنسرو شده

مواد غذایی کنسرو شده اغلب دارای سدیم بالایی هستند. پرهیز از مصرف کنسرو‌ها در بیماران کلیوی توصیه می‌شود.

نان گندم کامل

از آنجاکه نان سفید به‌طور معمول فسفر و پتاسیم کمتری دارد، مصرف نان سفید در رژیم افراد کلیوی توصیه می‌شود. نان کامل حاوی سدیم است، بنابراین بهتر است که از نان‌های حاوی فسفر و پتاسیم کمتر استفاده شود.

برنج قهوه‌ای

برنج قهوه‌ای دارای میزان بالایی از فسفر و پتاسیم است و باید مصرف آن در رژیم غذایی بیماران کلیوی محدود شود. برنج سفید، بلغور، گندم سیاه جایگزین‌های مناسب برنج قهوه‌ای هستند.

موز

موز یک منبع غنی از پتاسیم است و مصرف آن برای بیماران کلیوی باید محدود شود. آناناس یک میوه مفید و جایگزین خوبی برای موز است.

لبنیات

محصولات لبنی حاوی مقادیر زیاد فسفر، پتاسیم و پروتئین هستند و باید در رژیم غذایی بیماران کلیوی محدود شوند.

پرتقال و آب پرتقال

میزان پتاسیم در پرتقال و آب پرتقال بسیار بالا است. به جای آن سعی کنید از انگور، سیب یا آب این میوه‌ها استفاده کنید.

ترشی و زیتون پرورده

ترشی و زیتون پرورده حاوی سدیم زیادی است و باید مصرف آن در رژیم غذایی فرد مبتلا به بیماری کلیوی محدود شود.

زردآلو

زردآلو نیز دارای میزان زیادی پتاسیم است که می‌تواند زیان آور باشد.

سیب‌‎زمینی

سیب‌زمینی از جمله سبزی‎هایی است حاوی مقدار زیادی پتاسیم است؛ البته می‌توان با پخت آن تا 50 درصد از میزان پتاسیم سیب‌زمینی کاهش داد.

گوجه فرنگی

مقدارسدیم گوجه فرنگی نیز بالا است که می‌تواند زیان آور باشد. به‌همین سبب به بیماران کلیوی توصیه می‌شود مصرف آن‌را محدود کنند.

غذا‌های آماده و بسته بندی شده

غذاهای آماده بسته بندی شده، مقدار زیادی سدیم و مواد مضر دارند. توصیه می‌شود این غذاها  از رژیم غذایی بیماران کلیوی حذف شود.

چغندر و اسفناج

این سبزی ها نیز مقادیر زیادی پتاسیم دارند که با پخته شدن، میزان پتاسیم آن‌ها کاهش می‌یابد و باید مصرف آن‌ها محدود شود.


بیشتر بخوانید:

کاهش کلسترول با رژیم غذایی

خوراکی‌هایی که باید از رژیم غذایی بیماران کلیوی حذف شوند

درمان‌های طبیعی برای رفع درد معده

سالمندان؛ رژیم غذایی را جدی بگیرند

غذاهای مفید، برای سالم ماندن استخوانها

با خوراکی های خوشمزه به جنگ خستگی بروید

محققان توصیه می‌کنند تغییرات در رژیم غذایی و مصرف برخی خوراکی ها می‌تواند با خستگی مداوم مقابله کند.
مقابله با خستگی

متخصصان برای مقابله با خستگی مداوم مصرف برخی مواد خوراکی را توصیه می‌کنند .در این مطلب به برخی از بهترین‌های این خوراکی ها می‌پردازیم.

لیموترش

لیمو ترش

به گزارش مجله دلتا به نقل از خبرگزاری مهر؛ مصرف یک لیوان آب که مقداری آب لیموی تازه به آن اضافه شده است  می‌تواند به اندازه یک فنجان قهوه در صبح انرژی بخش باشد. مصرف آب یک لیموترش می‌تواند ۴۰ درصد نیاز روزانه ویتامین C بدن را تأمین کند. افزودن لیموترش به رژیم غذایی موجب تقویت متابولیسم شده، از افزایش انسولین پیشگیری و پتاسیم مورد نیاز برای کمک به بهبود عملکرد مغز و اعصاب را تأمین می‌کند.

لوبیا

لوبیا برای مقابله با خستگی

لوبیا بهترین منبع غذایی حاوی فیبر است و انرژی مورد نیاز بدن تأمین می‌کند. این ماده غذایی به‌خصوص برای افراد گیاه‌خوار می‌تواند جایگزین مناسبی برای گوشت قرمز باشد.

اسفناج

اسفناج برای مقابله با افسردگی

آهن به سلول‌های قرمز خون کمک می کند تا اکسیژن را به نقاط مختلف بدن برساند. از این‌رو کمبود آهن با خستگی همراه است. سبزی های پهن و پر برگ از موادی است که آهن را به سرعت جذب بدن می کنند. اسفناج حاوی منیزیم، ماده معدنی مهم تامین انرژی بدن است.

تخم مرغ

تخم مرغ

تخم مرغ یک ماده غذایی ارزشمند برای افرادی است که ورزش‌های استقامتی انجام می‌دهند و نیاز به دریافت انرژی زیاددارند. تخم مرغ دارای اسیدآمینه است که می‌تواند نحوه استفاده گلوکز توسط ماهیچه‌ها را بهبود بخشد. تخم مرغ همچنین منبع خوب آهن، پروتئین، آنتی اکسیدان، و انواع ویتامین‌ها است.

جو دوسر

جو دوسر

یکی دیگر از خوراکی‌های مناسب برای مقابله با خستگی جو دوسر است. صبحانه حاوی مقادیر مناسب پروتئین و کربوهیدرات می‌تواند به حفظ انرژی در طول روز کمک کند. جو دوسر یکی از مواد خوراکی همراه با بالاترین میزان فیبر محلول است. فیبر محلول برای ساعت‌ها در معده می‌ماند و در نتیجه تا مدتی احساس گرسنگی نخواهید کرد.

شکلات

شکلات

مطالعات نشان می‌دهد که شکلات تلخ منبع خوب آنتی اکسیدان‌ها و موجب بهبود خلق و خو و همچنین سطح هوشیاری افراد می‌شود. مصرف یک چهارم شکلات تلخ می‌تواند یک دسر پرانرژی باشد. به گفته محققان هر چقدر درصد میزان کاکائو بیشتر باشد (حداقل ۷۰ درصد) فواید آن بیشتر خواهد بود.


بیشتر بخوانید:

کاهش کلسترول با رژیم غذایی

خوراکی‌هایی که باید از رژیم غذایی بیماران کلیوی حذف شوند

درمان‌های طبیعی برای رفع درد معده

سالمندان؛ رژیم غذایی را جدی بگیرند

غذاهای مفید، برای سالم ماندن استخوانها

خواص چند دمنوش گیاهی

5 خوراکی مفید برای تقویت بینایی و سلامت چشم


غذاهای گیاهی که حاوی موادی موسوم به استرول‌ها و استانول های گیاهی هستند نیز می‌توانند بدن را در مقابل جذب کلسترول محافظت کنند.
کاهش کلسترول

کاهش کلسترول از طریق رژیم غذایی معمولا” غیر ممکن است، چرا که گاهی اوقات بیماری ژنتیکی است و باید برای کاهش کلسترول بد دارو مصرف شود. با این حال برخی مواد خوراکی می‌توانند موجب بهبود میزان کلسترول شوند، یعنی هم کلسترول بد LDL را کاهش و هم کلسترول خوب HDL را افزایش دهند.

 ابتدا مواد غذایی حاوی فیبر محلول را انتخاب کنید. این نوع فیبر مانند آهنربا، کلسترول بد را از بدن خارج می‌کند. منابع خوب این فیبر شامل جو دوسر، لوبیا، بادمجان و بامیه است.

سیب، انگور، توت فرنگی و مرکبات هم از گزینه‌های خوبی هستند چرا که دارای  پکتین (نوعی فیبر محلول) هستند و برای کاهش کلسترول بسیار مفیدند.

کاهش کلسترول

مصرف چربی‌های اشباع نشده هم توصیه می‌شود. این چربی‌ها شامل روغن‌های گیاهی همچون کانولا و آفتابگردان و  ماهی‌های چرب نظیر سالمون، ماهی‌های سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ و اکثر انواع دانه‌ها و مغزها  هستند.

غذاهای گیاهی که حاوی موادی موسوم به استرول‌ها و استانول های گیاهی هستند نیز می‌توانند بدن را در مقابل جذب کلسترول محافظت کنند. منابع خوب این مواد شامل کلم بروکسل یا فندقی، سبوس گندم، بادام زمینی و بادام، و روغن‌های زیتون، کنجد و کلزا است.

در مورد محدودیت مصرف برخی مواد خوراکی با پزشک خود مشورت کنید. مواد غذایی با کلسترول بالا نظیر صدف و تخم مرغ، آنقدر که تصور می‌شود خطرناک نیستند.

یک نوع چربی که باید کاملاً از مصرف آن پرهیز شود چربی ترانس است. سازمان غذا و دارو آمریکا در سال ۲۰۱۸، افزودن این چربی را به مواد غذایی ممنوع کرده است.


  بیشتر بخوانید:

خوراکی‌هایی که باید از رژیم غذایی بیماران کلیوی حذف شوند

درمان‌های طبیعی برای رفع درد معده

سالمندان؛ رژیم غذایی را جدی بگیرند

غذاهای مفید، برای سالم ماندن استخوانها

خواص چند دمنوش گیاهی

5 خوراکی مفید برای تقویت بینایی و سلامت چشم