ویتامین B2 و عوارض کمبود آن بر بدن

ویتامین B2 از مهمترین ویتامین‌های لازم برای حیات موجودات زنده است.

کمبود ویتامین B2

ویتامین B2 یا ریبوفلاوین به‌طور طبیعی در بعضی از مواد غذایی وجود دارد و در مواد غذایی دیگر، به‌طور مصنوعی ساخته می‌شود. ویتامین B2 و انواع دیگر این ویتامین در ساخت سلول‌های قرمز خونی و بهبود فعالیت‌های سلولی انرژی‌زا به بدن کمک می‌کنند. در این مطلب شما را با منابع غذایی ویتامین B2، علائم کمبود و فواید ویتامین B2 آشنا خواهیم کرد.

به گزارش مجله دلتا؛ به کمک رژیم غذایی متعادل و مناسب می‌توان ویتامین B2 لازم را برای بدن تأمین کرد. این ویتامین به مقدار کافی در فرآورده‌های لبنی مانند پنیر کاتِیج (پنیری با رطوبت ۸۰ تا ۸۵ درصد که برخلاف پنیر معمولی، تخمیرشده نیست ) و شیر وجود دارد.

ویتامین B2 نسبت به نور حساس است و زود از بین می‌رود در نتیجه، در فرایند آماده‌سازی در کارخانه، به بیشتر مواد غذایی ریبوفلاوین ، مصنوعی اضافه می‌شود. مثلاً اغلب، از ریبوفلاوین به‌عنوان یک مکمل در غلات و نان استفاده می‌کنند.

جالب است بدانید که از ریبوفلاوین به‌عنوان رنگ خوراکی برای آب‌نبات‌ها هم استفاده می‌شود. اگر مقدار زیادی ویتامین B2 مصرف کنید، ادرارتان هم زرد پررنگ خواهد شد. ویتامین B2 در مجاورت جوش‌شیرین هم از بین می‌رود، اما پختن ماده غذایی حاوی آن، برخلاف ویتامین‌های دیگر باعث از بین رفتن ویتامین B2 نمی‌شود.

منابع حاوی ویتامین B2

کمبود ویتامین B2

  • زرده تخم‌مرغ
  • گوشت قرمز
  • ماهی سالمان
  • گوشت تیره (گوشتی که میوگلوبین بیشتری دارد، مانند گوشت پای پرندگان)
  • ماهی تُن
  • سویا
  • بادام
  • غلاتی مانند گندم
  • جگر
  • آووکادو
  • کلم برکلی
  • گوشت بدون چربی
  • قارچ
  • ماهی‌های چرب مثل ماهی خال‌مخالی، شاه‌ماهی و…
  • ارزَن
  • تخمه آفتابگردان
  • لوبیا
  • گیاهان با برگ‌های سبز مانند اسفناج و مارچوبه
  • غلات کامل
  • هویج، سیب، انجیر، کلم

علائم کمبود ویتامین B2

کمبود ویتامین B2 باعث کمبود سایر مواد مغذی در بدن می‌شود، زیرا این ویتامین در تولید مواد مغذی نقش دارد. مصرف نکردن کافی ویتامین B2 در دوران بارداری؛ رشد جنین را مختل می کند.

در مکان‌هایی که مردم به مواد غذایی تازه یا ویتامین‌های مکمل دسترسی دارند، کمبود ویتامین B2 به‌ندرت روی می‌دهد. در صورت بروز نشانه‌های کمبود این ویتامین که در زیر آمده است باید به پزشک مراجعه کنید، زیرا ممکن است به‌ سبب این کمبود، در جذب مواد مغذی دچار مشکل شوید.

  • قرمز شدن چشم‌ها
  • حساسیت به نور
  • احساس سوزش چشم
  • خشکی لب‌ها
  • زخم شدن زبان
  • التهاب دهان
  • خشکی یا چربی غیرعادی موی سر
  • ایجاد چروک‌های زودهنگام پوستی
  • شکنندگی ناخن‌ها
  • درست کار نکردن غدد فوق کلیوی

کمبود ویتامین B2 مستقیماً به‌صورت خشکی‌هایی روی پوست در نواحی مانند دور دهان و روی زبان، خود را نشان می‌دهد. اگر این کمبود، جبران نشود مشکلاتی مانند بلعیدن غذا و حتی عملکرد نامناسب سیستم اعصاب به وجود خواهد آمد. خستگی، شکنندگی مو، شوره سر و ریزش موی سر، ضعف در هاضمه و سرگیجه هم از نتایج کمبود ریبوفلاوین است.

فواید ویتامین B2

کمبود ویتامین B2

ویتامین B2 در سلامت عمومی بدن نقش مهمی دارد. ازجمله مزایای این ویتامین محلول در آب می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تولید انرژی
  • افزایش گردش خون
  • ارتقای رشد و تولیدمثل
  • تنظیم فعالیت تیروئید
  • پیشگیری از بیماری‌ها
  • محافظت از پوست
  • حفاظت از سیستم عصبی
  • تقویت دید چشم
  • کند کردن روند ابتلا به بیماری ایدز HIV
  • افزایش جذب مواد معدنی
  • حفاظت از مجاری هاضمه
  •  کمک به رشد جنین
  • ارتقای سیستم ایمنی

عوارض مصرف بیش‌ازحد ویتامین B2

مصرف بیش‌ازحد ویتامین B2 باعث بروز مشکلاتی نظیر آسیب رسیدن به کبد می‌شود. البته مسمومیت ریبوفلاوین یا وجود ریبوفلاوین مازاد در بدن به‌ندرت روی می‌دهد. زیرا برای اینکه مقدار بسیار زیادی از این ویتامین در بدن ذخیره شود، باید مواد غذایی طبیعی حاوی ویتامین B2 بسیاری مصرف کنید. مکمل‌های ویتامین B2 مصنوعی هم به‌شکل تزریقی یا خوراکی وارد بدن می‌شوند که باز هم امکان مصرف بیش‌ از حد آن ها وجود ندارد، زیرا بدن، ویتامین‌ها را ذخیره نمی‌کند.

توصیه می‌کنیم با پیروی از یک رژیم غذایی متعادل و مناسب، این ویتامین را به بدن‌تان برسانید. اگر احساس کردید برای تامین ویتامین‌ها و املاح معدنی بدن‌تان نیاز به استفاده از مکمل‌های غذایی دارید، این کار را حتماً با مشورت پزشک و تحت نظر متخصص تغذیه انجام دهید.

همچنین بخوانید:

تغذیه متعادل ، سنگ بنای سلامتی

ویتامین E ؛ موثر در عملکرد صحیح اعضای بدن

ویتامین K ؛ ویتامین سلامتی

دتاکس واتر ؛نوشیدنی خوشمزه برای سم زدایی بدن

چرا باید زیتون بخوریم؟

نوشابه های گازدار روند پیری را تسریع می کنند

منشا بیشتر بیماری‌ها به تغذیه و رژیم‌های غذایی نامناسب برمی‌گردند. پس بهتر است جایگزین دیگری برای این نوشیدنی پرخطر پیدا کنید.

نوشابه های گازدار

نتایج یک پژوهش جدید نشان می دهد نوشیدن روزانه نوشابه های گازدار شیرین، پیر شدن سلول‌های بدن انسان را سرعت می‌بخشد.

به گزارش مجله دلتا، میزان بالای قند داخل این نوشیدنی‌ها موجب ایجاد بیماری‌های مزمن در بدن می‌شود. بیماری‌های قلبی، کبدی و دیابت نوع دو از شایع‌ترین بیماری‌های حاصل از نوشیدن مستمر و زیاد نوشابه های شیرین است.

تعدادی از پژوهشگران در دانشگاه کالیفرنیا به کشف جالبی درباره اثر این نوشیدنی‌ها بر سلول‌های بدن انسان دست یافته اند. پژوهشگران می‌گویند بخشی به نام تلومر در DNA وجود دارد که آن‌ را در برابر آسیب‌دیدگی محافظت می‌کند. تلومرها باعث می‌شوند که تقسیم‌های سلولی در بدن انسان زودتر اتفاق افتاده و سلول‌های جوان بیشتری تولید شوند. اما اگر این بخش از DNA خیلی کوچک شود، تقسیم سلولی متوقف می‌شود و سلول‌های بدن پیر شده و می‌میرند.

کاهش طول تلومرها باعث می‌شود تا بدن در برابر بیماری‌های قلبی، کبدی، دیابت و حتی سرطان آسیب‌پذیر شود. پژوهشگران با آزمایش هزاران نفر به این نتیجه رسیده‌اند که نوشیدن افراطی نوشابه‌های شیرین موجب کاهش طول تلومرها می‌شود.

پوکی استخوان، کم خونی و نارسایی‌های کلیوی عوارض دیگر نوشیدن زیاد نوشابه های گازدار شیرین هستند. همچنین این نوشیدنی باعث ایجاد بیماری چاقی در بدن می‌شود. برای سوزاندن میزان قندی که با یک لیوان نوشابه وارد بدن می‌شود، نیاز به یک ساعت پیاده روی است.

نوشابه های گازدار

در هر لیوان نوشابه های سیاه رنگ ؛ ٣۵ تا ۵۵ میلی گرم کافئین وجود دارد که سبب بی خوابی و افزایش تپش قلب می‌شود از سوی دیگر نوعی اعتیاد ایجاد می‌کند. رنگ‌های غیراستاندارد بعضی نوشابه‌ها نیز با تجمع در کبد به مرور باعث ایجاد نارسایی در این عضو می‌شوند.

جالب است بدانید که بی‌شک نوشابه های گازدار از محبوب‌ترین و رایج‌ترین نوشیدنی‌ها در بین اکثریت مردم به‌ویژه در روزهای داغ تابستان است. هم‌چنین جالب است بدانید که ایرانیان از دارندگان رکورد در مصرف این گونه نوشابه ها هستند.

نوشابه‌ های گازدار سیاه رنگ با کافئین‌های افزودنی‌شان برای سلامتی و بدن انسان زیان های فراوانی به همراه دارند. از جمله این که کافئین نوشابه بسیار زودتر از سایر کافئین‌ها، مانند قهوه و چای وارد بدن می‌شود. مصرف بی‌رویه کافئین موجب به هم‌ خوردن نظم خواب، تشدید علائم پیش از قاعدگی و کم آبی در بدن می‌شود.

 به یاد داشته باشید منشا بیشتر بیماری‌ها به تغذیه و رژیم‌های غذایی نامناسب برمی‌گردند. پس بهتر است جایگزین دیگری برای این نوشیدنی پرخطر پیدا کنید.

همچنین بخوانید:

فست‌ فود؛ غذای راحت و خطرناک (بخش اول)

خواص فندق ، تمام آنچه که باید بدانید

تیرگی دور چشم ؛ حلقه های کبود خستگی

مضرات نوشیدن آب یخ

پوست دانه قهوه سرشار از مواد مغذی است

این خوراکی ها را با هم نخورید!

خوردن بسیاری از مواد غذایی حتی مواد پرخاصیت با یکدیگر ناسازگار است و موجب بیماری می‌شود.

ترکیبات مواد غذایی

خوردن بسیاری از خوراکی‌ها با هم نه‌ فقط موجب از بین رفتن خواص هر یک می‌شود، بلکه مشکلات جدی برای بدن و به‌ویژه سیستم گوارش ایجاد می‌کند. به‌همین‌سبب باید در ترکیب مواد غذایی با یکدیگر دقت بسیاری کرد.

خوردن آب یا آب میوه همراه غذا

ترکیبات مواد غذایی

به گزارش مجله دلتا؛ از خوردن آب یا آب میوه همراه غذا، جدا” پرهیز کنید. آب، اسیدهای معده را رقیق و از تأثیر آن در تجزیه پروتئین‌ها، کربوهیدرات‌ها و چربی‌ها کم می‌کند.

ترکیب پروتئین با پروتئین

هضم پروتئین در بدن بسیار دشوار است . با بالا رفتن سن، بدن اسید هیدروکلریک کمتری تولید می‌کند، ماده‌ای که برای هضم مواد غذایی به آن احتیاج داریم. این اسید باعث ترشح آنزیم‌هایی می‌شود که برای تجزیه پروتئین ضروری هستند. هضم هم‌زمان چندین پروتئین مختلف برای معده بسیار دشوار است.

خوردن میوه بعد از غذا

ترکیبات مواد غذایی

بعد از خوردن وعده‌های غذایی، سراغ میوه‌ نروید زیرا قند میوه بسیار بیشتر از آنچه که باید در معده باقی خواهد ماند، مسأله‌ای که باعث نفخ و از آن بدتر، از دست رفتن مواد مغذی میوه‌ها به دلیل فرآیند تخمیر در معده می‌شود.

ترکیب نان سفید و مربا

اگر نگران قند خون‌تان هستید، مصرف کربوهیدرات‌های ساده (مثل نان) ایده خوبی نیست. این مواد باعث افزایش ناگهانی قند خون می‌شوند. اضافه کردن قندهای تصفیه شده (مثل مربا) وضع را بدتر هم می‌کند.

ترکیب مواد نشاسته‌دار و پروتئینی

ترکیبات مواد غذایی

ترکیب مواد پروتئینی (مثل گوشت، پنیر و غیره) و نشاسته‌دار (مثل ورقه های لازانیا، نان و غیره) را یکی از بدترین ترکیب‌های غذایی می‌دانند چون این مواد در واقع اثر همدیگر را خنثی می‌کنند.

ترکیب مواد نشاسته‌دار و اسیدی

گوجه‌فرنگی یک ماده غذایی اسیدی است و توصیه می‌شود آن‌را همراه کربوهیدرات‌های نشاسته‌داری مثل پاستا مصرف نکنید. اسید و نشاسته دو ماده شیمیایی کاملاً متفاوت هستند. بدن برای هضم این ترکیب باید انرژی بسیار زیادی صرف کند.

ترکیب شیر و موز

ترکیبات مواد غذایی

کارشناسان ترکیب شیر با موز را یکی از پرحجم ترین ترکیبات غذایی می‌دانند که سم بسیار تولید می‎کند . موز هنگام هضم شدن ترشیده و باعث دلمه بستن شیر و تبدیل آن به یک ماده مخاط‌ساز می‌شود. از طرفی؛ خوردن مخلوط آن‌ها باعث افزایش ناگهانی انسولین شده که برای بدن بسیار مضر است.

ترکیب خیار و گوجه

گوجه فرنگی ویتامین C زیاد، حتی بیشتر از پرتقال دارد. اما خیار حاوی آنزیم‌هایی است که کار جذب ویتامین C را مختل می‌کند، مسأله‌ای که دستگاه گوارش را کمی اذیت می‌کند و بعضی از فواید این دو ماده غذایی را از بین می‌برد.

ترکیب ماست و میوه

ترکیبات مواد غذایی

کارشناسان معتقدند ترکیب میوه‌های ترش با مواد لبنی می‌تواند کار هضم غذا دچار مشکل کند. فلورهای روده را تغییر دهد، مواد سمی در بدن تولید کند و باعث گرفتگی سینوس‌ها و نشانه‌های شبه آلرژی شود.

ترکیب میوه و سبزیجات

میوه‌ها سریع‌تر هضم می‌شوند و قند بیشتری دارند، مسأله‌ای که می‌تواند فرآیند هضم سبزیجات را به تعویق بیندازد. با این‌حال اگر ناچار به ترکیب میوه‌ها با سبزیجات هستید، مثلاً برای درست کردن اسموتی به هر دوی آن‌ها نیاز دارید، از سبزیجات برگ‌دار سبز رنگ استفاده کنید.

ترکیب هندوانه با هر چیزی

هندوانه سریع‌تر از اغلب مواد غذایی هضم می‌شود، به همین دلیل، اگر آن را با ماده غذایی دیگری ترکیب کنید، بدن خود را به دردسر خواهید انداخت.

ترکیب چای و شیر

بیشتر انواع چایی آنتی‌اکسیدان زیادی دارند. پروتئین‌های موجود در شیر به آنتی‌اکسیدان‌های چای می‌چسبند و جلوی هضم شدن آن‌ها را می‌گیرند. کافئین موجود در چای هم از جذب کلسیم شیر می‌کاهد.

ترکیب کربوهیدرات‌ها با پروتئین‌های حیوانی

مصرف کربوهیدرات همراه مواد پروتئینی ، اثر یکدیگر را خنثی می‌کنند؛ این مسأله باعث تولید گاز و نفخ شکم می‌شود.

همچنین بخوانید:

فشار خون ؛ در 15 روز با این خوراکی ها فشارتان را کنترل کنید

هزار و یک راز گیلاس

انگور؛ مکمل طبیعی چاقی و لاغری

عمر جاودان با ژل رویال

نوشیدن آب با غذا مفید است یا مضر؟

پوست دانه قهوه سرشار از مواد مغذی است

یک مطالعه جدید نشان می دهد پوست دانه قهوه که معمولاً آن را دور می ریزند مملو از آنتی اکسیدان و فیبر است.

دانه قهوه

محققان دانشگاه گرانادا اسپانیا دریافتند که میزان آنتی اکسیدان در پوست قهوه‌ای و نقره‌ای دانه قهوه بسیار بالاست.

به گزارش مجله دلتا؛ پوست نقره‌ای قهوه یکی از لایه‌های محافظ دانه‌های قهوه است که در هنگام بو دادن دانۀ قهوه برداشته می‌شود.

محققان در تحقیقات خود متوجه شدند، پوست نقره‌ای و قهوه‌ای قهوه مملو از فیبر و فنول است که خواص آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی آن ۵۰۰ برابر ویتامین C است.

این بخش از دانه‌های قهوه همچنین حاوی میزان بالای ملانویدین است که در زمان بودادن قهوه تولید شده و به قهوه رنگ قهوه‌ای می‌دهد.

این در حالی است که خواص بیولوژیکی ملانویدین ها به دلیل طیف وسیعی از کاربردهای عملی، مانند جلوگیری از رشد پاتوژن های مضر در محصولات غذایی، مهار می‌شود.

محققان امیدوارند که یافته‌های آنها به تولیدکنندگان مواد غذایی کمک کند تا روشی برای استفاده از محصولات جانبی قهوه بیابند.

جالب است بدانید قهوه انواع مختلفی دارد.

انواع دانه قهوه:

انواع دانه قهوه

انواع دان قهوه یا میوه قهوه از سه نوع درخت تولید می شود، عربیکا، روبوستا و لیبریکا که هر کدام از این نوع قهوه‌ها، ویژگی‌های مختص خود را دارند، ویژگی‌هایی هم چون: عطر، کافئین، قدرت رشد درختان قهوه، طعم و ظاهر. البته قهوه لیبریکا در بازار های جهانی، چندان رایج نیست.

جدا از این که قهوه‌ها در انواع عربیکا و روبوستا و لیبریکا متفاوتند، مناطق کشت قهوه نیز می‌توانددر شکل ظاهر، طعم و عطر دانه را تحت تاثیر قرار دهد. به عنوان مثال:

ویژگی های طعم قهوه‌ای که در کشور کنیا کشت می‌شود با قهوه تولید شده در کشور اندونزی تفاوت دارد. به همین دلیل بعضی از دوستداران قهوه ممکن است عاشق قهوه‌های یک کشور یا یک منطقه خاصی می شوند و تمایل دارند همیشه از قهوه های مورد نظرشان استفاده کنند.

شما می‌تونید بر اساس ذائقه خود، هر یک از این قهوه‌ها را انتخاب کنید.

همچنین بخوانید:

تغذیه متعادل ، سنگ بنای سلامتی

موز رسیده یا سبز ؛ خاصیت کدام یک بیشتر است؟

روغن هسته انگور ؛ منبع خوب ویتامین E

هندوانه را بی بهانه بخورید

رژیم غذایی چاقی و 6 راهکار مؤثر برای اضافه وزن

4 ماسک صورت برای درمان جوش سرسیاه

جوش سرسیاه و آزاردهنده زمانی به‌وجود می‌آید که منافذ پوستی با سلول‌های مردۀ پوست مسدود می‌شوند.

درمان جوش سرسیاه

برای درمان جوش سرسیاه، لایه‌برداری بیش‌ازحد پوست روش مناسب نیست و حتی ممکن است باعث بدتر شدن آن شود، زیرا این کار باعث خشکی پوست شده و موجب می‌شود تا چربی بیشتری ترشح شود،‌ پس این کار درست نیست. به همین دلیل نباید هیچ‌یک از روش‌های از بین بردن جوش سرسیاه را بیشتر از ٢ الی ۳ بار در هفته تکرار کنید.

به گزارش مجله دلتا؛ جوش سرسیاه و آزاردهنده زمانی به‌وجود می‌آید که منافذ پوستی با سبوم (sebum، نوعی چربی که توسط غدد سباسه “sebaceous”برای نرمی پوست ترشح می‌شود) و سلول‌های مرده‌ی پوست، مسدود می‌شوند.

فرق بین جوش سرسیاه و دیگر جوش‌های صورت در باز یا بسته بودن منافذ پوستی است. اگر منافذ باز باشند، سلول‌های مرده‌ی پوست و سبوم در معرض اکسیژن هوا قرار می‌گیرند، اکسید می‌شوند و رنگ‌شان سیاه می‌شود.

در این مطلب چند ماسک خانگی برای درمان جوش سرسیاه به شما معرفی می‌شود.

ماسک خاک رس

درمان جوش سرسیاه

وسایل موردنیاز:

  • یک قاشق چای‌خوری خاک رس
  • آب یا سرکه سیب

دستورالعمل:

خاک رس را با مقداری آب یا سرکه سیب مخلوط کنید تا به‌صورت خمیری سفت دربیاید. با نوک انگشتان‌تان لایه‌ای نازک از این خمیر را روی صورت بگذارید و اجازه بدهید ۱۰ الی ۲۵ دقیقه (با توجه به میزان خشکی پوست‌تان) روی صورت‌ بماند، سپس صورت‌تان را با آب ولرم بشویید و روی آن مرطوب‌کننده بمالید.

ماسک سفیده تخم‌مرغ

درمان جوش سرسیاه

وسایل موردنیاز

  • تخم‌مرغ
  • دستمال کاغذی
  • یک کاسه‌ی کوچک
  • یک حوله‌ی تمیز

دستورالعمل:

زرده و سفیده‌ی تخم‌مرغ را از هم جدا کنید و صورت‌تان را بشویید،‌ سپس صورت را خشک کنید و لایه‌ای نازک از سفیده‌ی تخم‌مرغ را روی آن بمالید.

  1. روی سفیده‌‌ی تخم‌مرغ که روی صورت‌تان است، یک دستمال کاغذی قرار بدهید و آن را به آرامی به صورت‌تان بفشارید،. اجازه بدهید لایه‌ی اول خشک شود، سپس روی آن لایه‌‌ی دیگری از سفیده‌ی تخم‌مرغ بمالید. با انگشتان به آرامی روی آن ضربه بزنید طوری که دستمال‌ها تکان نخورد، سپس سومین لایه را روی آن بمالید. وقتی ماسک خشک شد، صورت حالت جمع‌شدگی پیدا می‌کند. حالا دستمال‌ها را بردارید و به آرامی صورت‌تان را بشویید. سپس آن را خشک کنید و مرطوب‌کننده بزنید.
  2. روش دیگر این است که می‌توانید بدون استفاده از دستمال کاغذی ۳ تا ۵ لایه سفیده‌ی تخم‌مرغ را پس از خشک شدن هر لایه روی صورت بمالید، اگر لایه‌ی قبلی خشک نشده باشد، این ماسک فایده‌ای ندارد.

ماسک شیر و عسل

درمان جوش سرسیاه

وسایل موردنیاز:

  • یک قاشق سوپ‌خوری عسل خام و ارگانیک
  • یک قاشق چای‌خوری شیر
  • نوار نخی تمیز

دستورالعمل:

یک قاشق سوپ‌خوری عسل طبیعی را با یک قاشق چای‌خوری شیر مخلوط کنید و بگذارید ۵ تا ۱۰ دقیقه در مایکروویو بماند تا گرم شود؛ سپس دوباره آن را هم بزنید. وقتی به دمای مناسب رسید، یک لایه‌ی نازک از آن را روی جوش‌های سرسیاه بمالید و به آرامی اما محکم یک نوار پارچه‌ای و نخی روی آن بگذارید، بعد از ۲۰ دقیقه پارچه‌ها را به آرامی بردارید، صورت را با آب سرد بشویید و آن را مرطوب کنید.

ماسک عسل و دارچین

درمان جوش سرسیاه

وسایل موردنیاز:

  • کمی پودر دارچین
  • کمی عسل خام و ارگانیک
  • نوار پارچه‌ای تمیز

دستورالعمل:

عسل و دارچین را به مقداری مخلوط کنید که برای نواحی موردنظر روی صورت‌تان کافی باشد. مقداری از آن را روی جوش‌های سرسیاه بمالید و با نوار پارچه‌ای روی آن را بپوشانید و بگذارید به مدت ٣ تا ۵ دقیقه بماند و سپس آن را بردارید و صورت‌تان را بشویید. پس از شستن صورت، مرطوب‌کننده را فراموش نکنید.

همچنین بخوانید:

گلاب ؛ نوشیدنی برای رفع عطش روزه داران!

روغن خراطین ؛ اکسیر جوانی

علت شکستن ناخن ها چیست؟

زیبایی به قیمت جان!

زنان زود پیر می شوند یا مردان؟